31 Days Challenge by JDT Blogger - Day 9 ( Seseorang yang membanggakan??)

2:26 PM

Salam semua..

Perghh..dia mai dah..delay lagi update cabaran by JDT blogger..kali ni delay yakmat..huhuh..

Utk tajuk kali ni..kalau ikutkan banyak orang yg saya banggakan atau boleh bagi inspirasi kt saya...tp untuk kali ini..saya pilih adik bongsu saya..

Kenapa saya pilih dia??ok..jom baca selanjutnya..

Adik saya ni nama dia Ahmad Solihin Bin Zainol Abidin..km panggil dia adik ja..sbb dia yg bongsu..dia mmg jenis cerdik daripada kecik smpi la ke SPM..km satu famili nmpk yg dia boleh pergi jauh..wlupn perangai ank bongsu dia yg kkdg annoying sangat..hahahah(klu di baca blog ni..habis la..hahaha)..dipendekkn cerita..result SPM dia mmg gempak..km satu family mmg nmpk kecenderungan dia pd subjek kimia dan add math..tp mak..ada satu keinginan kecil..dia teringin sangat nk salah seorang ank dia reja doktor..

Jadi..yg nmpk harapan cerah adalah pd adik bongsu km..sbb kami 4 beradik yg lain semua amik subjek sains..tp end up result SPM biasa2x ja..heeheheh..so bermula la misi km dok kenen2x adik ni ttg kerjaya doctor..dia tak berapa berkenan..sbb dia kata susah la..so bila ty..apa yg hg minat..dia kata farmasi..grrr..farmasi tu blajaq sama ssh ja mcm doktor..alang2x baik amik doktor teruihh..

Kebetulan..mak ada trdengar dlm radio yg zakat negeri kedah sponsar ank kedah belajaq buat medik di mesir..apa lg..mak suh adik apply..dia mcm nk tak nk ja..2 hari sblm tarikh tutup..br p submit segala bagai..rezeki dia..dia dpt tajaan tu..dan sekarang dia dh taun akhir kt Ain Sham University, Mesir..

Sejujurnya..adik sy tak minat sgt medik..apa yg mmbuatkan sy bangga dgn dia..despite kkdg perangai pelik2x dia tu..dia turuti hajat mak..tu yg saya bangga..lg satu hajat mak bkn termakbul 1 tp mcm 2 in 1..ank dpt blajaq medik kt bumi para anbiya lg..tu yg sy rs bangga dgn adik sy ni..dia push jgk diri dia tuk blajaq medik di mesir dgn segala rintangan dan cabaran..dia jgk diantara student malaysia yg kena balik masa mesir darurat dulu tu..lg satu yg saya bangga tu..dia ketepikan minat mndalam dia kt bidang farmasi demi hajat mak..actually lps dia dh fly ke mesir..dia dpt tajaan JPA buat bidang farmasi di London..huhuhu..sy tau dia mcm terkilan skitt..tp demi hajat mak..dia ikutkan..

Angah bangga dengan hg adik..semoga dapat menamatkan pengajian dengan result yg jaid jiddan..dan dpt berbakti pd agama nusa dan bangsa dan mnjadi doktor yg bertaqwa..amin..

Ni la budak Ahmad Solihin tu..



Yg budak kecik comel tu anak sedara kami..ank adik pompuan saya..

#jdtblogger  #31dayschallengejdtblogger

P/s : actually sy pn minat nk jd doc..tp result SPM hampeh..jd "doktor" kemanusian ja la..heheheeh.
posted from Bloggeroid

You Might Also Like

3 comments

  1. perghhh baiknya adik Q..memang anak soleh sesuai dgn nama dia..mudah2an dapat tamatkan pengajian dan jadi doktor yg berbakti pd agama,masyarakat, negara..

    ReplyDelete
  2. wah,,,pilihan lain dr yg lain,,,

    done komen...
    jemput baca dan komen entry wawa
    http://www.wawaashiharaa.com/2017/01/31-days-challenge-by-jdt-blogger-day-9.html

    ReplyDelete
  3. semoga terus berjaya :')


    http://edrinazulkafli.blogspot.my/2017/01/day-9-seseorang-yang-membanggakan.html

    ReplyDelete

Support JDT Blogger