Friday, April 22, 2011

Untuk Wanita yg Disayangi...

this page khas tuk suma wanita2x yg sgt disayangi....mmmuuahhhh...

Cantiknya seorang wanita itu, sebagai gadis

bukan kerana merah kilau lipstik
pada bibir mekar senyum kosmetik

Cantik seorang wanita itu, sebagai remaja
tidak pada kulitnya mulus menggebu terdedah

Cantik seorang wanita itu, sebagai Hawa
tidak kerana bijak meruntuh iman kaum Adam

Cantik seorang wanita itu, sebagai anak
tidak menjerat diri pada kedurhakaan.

Cantik seorang wanita itu, sebagai isteri
merempuh badai di sisi suami

Cantik seorang wanita itu, sebagai menantu
menjauhi persekongkolan ipar duai

Cantik seorang wanita itu, sebagai ibu
membuai anak, kala suami menjalin mimpi

Cantik seorang wanita itu, sebagai mentua
telus hati mengagih kasih setara pada semua

Cantik seorang wanita itu, sebagai nenek
menjaring teladan para anbia buat cucu-cicit

Cantik seorang wanita itu, sebagai warganegara
peka membela nasib dan maruah Negara

Cantik seorang wanita itu, sebagai warga tua
menghitung hari dengan selembar mashaf

Cantik seorang wanita itu, sebagai intelektualis
menyala obor mewangi setanggi profesionalis

Cantik seorang wanita itu, sebagai akidah solehah
mengandam rindu kekasih pasrah di atas sejadah

p/s : kerana wanita...dirimu begitu berharga :)

Wednesday, April 20, 2011

BF dan keterujaan ku....heheheh...

Perghh...tajuk tak agak2x kn???heheheh...tp nk citer jgk..sbb arini sgt excited...ingat nk post kt FB...tp malu plak rsnya..jd, tulis kt blog ja la..leh buat kenangan dan semangat di kemudian hari... :)

errmmm..apa yg BF2x ni???okies...BF ni ialah Breast Feed tau... :) sebut ja dh rs nk senyum...hehehe..actually lps kwn baik sy, Wan Nur Azah dan Akish deliver..dorang asyik dok citer pasal kebaikkn BF ni...jd, aku yg lom prengnant time tu..dh plan dh..lau ada rezeki pregnant, mmg plan nk BF scr ekslusif pd baby nanti...sbb byk kelebihan BF ni...yg plg utama, baby dpt khasiat yg sgt byk...mmg ALLAH dh bg yg trbaik drp susu ibu ni...lau tak..tadak la, org arab, zaman dulu2x sanggup antar dan cr ibu susuan, bg memastikn baby mndapat khasiat dan makanan yg trbaik... :)

jd, bla aku sah ngandung...maka, brmula la acara mgoogle, mmblog, dan mgadd mn2x web atau blog yg brkaitan ngn citer BF ni...semata2x nk dptkn ilmu ttg penyusuan susu ibu ni...kebetulan mmg check up kt gomen pnya klinik ja..dan awl2x ms buat buku pink pn, misi dh bg penerangan skitt pasal BF ni..jd, aku pn jd lg brsemangat....ditambah pula, bla tgk mak aku sndiri pn mnyusukn km 5 beradik, smpi 2 tahun...so aku rs, why not, aku buat prkara yg sama tuk cucu mak plak... :)

cuma, aku mgkin ada cabaran yg besar....sbb aku adalah golongan ibu2x yg bekerjaya..heheheh...so, utk merealisasikn impian ni...aku perlu la alat tuk bantu aku, supaya wlupn aku keje, aku still leh fully bg baby minum susu ibu..setelah brbincang dan brbahas dgn En Suami tercinta (yg pd mulanya agk ragu2x dgn keputusan aku ni...sbb..aku adalah seorang yg sgt ssh tuk mndisiplinkn diri dan suka jgk brtangguh keje...heheh...) akhirnya...En Suami setuju...dannn......km pn beli la MEDELA SWING tuk bantu aku pam susu di ofis nanti...so, kra cm buat stock tuk baby..jd, baby leh minum susu perahan yg mn still susu ibu...
so, pump tu br ja g amik td kt Fabulous Mum..tu yg teruja tu...heheheh...

hope semangat ni..tak mudah padam dan tak brhenti separuh jalan..org kata, lau kta berazam nk buat sst...better bgtau atau war2x kn pd org..supaya, lau trnmpk Fatimah Qamarina cm lupa ja nk pump susu tuk baby..bleh la dtg dan ketuk kepala dia..dan remind dia pd azamnya tuk bg baby menyusu susu badan sehingga 6 bulan dan diteruskn sehingga 2 tahun...

mgkin aku akn brdepan dgn byk cabaran....tp drp skang, aku dh kna start tuk positifkn diri...perlu buat perancangn yg rapi....harap segalanya dipermudahkn...amin..ermm...harap2x..impian dan azam ni trcapai...sbb mmg suma ibu nk yg trbaik tuk ank dia kn??so, aku pn sama...sbg langkah pertama dlm misi ini..ialah bg baby minum susu ibu, susu yg trbaik dan susu yg byk khasiat...semoga ank ibu ni...sudi tuk minum susu ibu ya... :)

p/s : Ya ALLAH..kau mudahkn lah urusan ku untuk menyusukn bayi ku selama 2 tahun dan kau berikanlah rezeki susu kepada bayi ku...amin....

Friday, April 8, 2011

Dimanakah berat badan anda dibahagikn????

setelah bersawang2x blog ni..maka sst perlu dilakukn...huhhhuh...adk2x aku pn dh komen.."angah..awat hg malaih sgt nk update blog hg tu...""hg tulis simple2x ja..janji update.."dan mcm2x lg...dlm ati aku jwb..pembawakan kot...heheh..ttiba salahkn baby..cian baby..actually ibu dia mmg malas drp mula... :)

okies2x..stop bebel pasai malaih...mari kta ke tajuk yg trtera (ayat sgt skema kn???heheheh...)...tajuk ni sgt ssi ngn situasi aku skang...iaitu "BERAT BADAN BERLEBIHAN"...skang ni usia kandungn bakal mncecah 8 bulan..kra 13 Apr ni..genap la 32 minggu atau 8 bulan...tp berat bdn 80kg...huhuhu..Pn Misi sgt caring pd aku...slalu suh aku amalkn diet seimbang + bebel2x manja kt aku...dia advice suh kurangkn nasi..tp nk avoid nasi tu sgt la susah..kn dh ckp awl2x aku org kedah...lau tak mkn nasi...rs cm tak support negeri kedah sbg pngeluar beras no 1 di malaysia...(cewaahhh...masih mncuba cover diri yg mmg tak leh kontrol nafsu mkn...heheheh...)

ermm..hasil pmbacaan dlm majalah mami&baby keluaran Apr, buat aku rs sedikit brsemangat tuk berusaha mngembalikn berat asal lps deliver...dia ckp, pmbahagian berat bdn sewaktu hamil adalah sprt berikut :


  1. berat bayi = 3-4 kg
  2. plasenta = ½ - 1 kg
  3. peningkatan jum cecair = 1 - 1½ kg
  4. peningkatan jum darah = 1½ - 2 kg
  5. cecair amniotik = 1 kg
  6. rahim yg mmbesar = 1 kg
  7. breast yg mmbesar = ½ - 1 kg
  8. simpanan lemak & protein (pnting tuk laktasi) = 3-4 kg
jd, lau refer kt atas...sbb aku pn br nk msk 8 bulan..kra kta amik calculation mudah...aku amik suma yg plg rendah la...
so total berat = 3+½+1+1½+1+1+½+3 = 11.5kg...
ermm..berat aku skang 80kg...
jd, 80kg - 11.5kg = 68.5kg...

ermmm..kranya tak la aku naik byk sgt...sbb berat normal sblm pregnant adalah 63kg..kra naik 5.5kg ja..yg lain2x mmg sbb pregnant...hehehehe...(see...aku cuba tuk cover lg...padahai ada ja, org yg naik skitt giler..ni aku dlm ms 8 bulan..naik 5.5 kg???wahhh...sgt meriah gitu...)

hehehe...actually aku ada skitt risau...sbb takut tak muat nk pki baju nk msk ofis blk nanti..sbb baju pregnant tak byk pn..lau berat bdn tak turun...dh satu hal nk kna mnshopping bj br lg...huhuhu...aku skang sgt cuba tuk brbelanja scr berhemah ni...hope dpt la blk ke berat asal...jd, ms tempoh brpantang tu..harus la dijaga betul2x...bla ckp cmtu ngn mak...mak gelak ja...dlm ati dia, mesti kata..."buleh ka ank aku sorang ni..."hehehehhe...

okies la..stop dulu...nanti update lg..sbb byk citer ni..aku dh mula list any idea yg ada tuk msk dlm blog ni..semoga lps ni bakal ibu ni akn active update blog dan share kisah2x pngembaraannya di sini :)

p/s : tak kisah la berat bdn cmna pn..apa yg pnting ank ibu sihat, mmbesar dgn smpurna dan cukup sifat...(sewaktu tulis blog ni...ank ibu kick2x...ibu sgt happy ok..Alhamdulillah ya ALLAH..atas experience yg sgt wonderful ni...Amin...)

Tuesday, February 15, 2011

Marothon Cerita Pasai Check up Pregnant (3rd & 4th Check up)

okies...kali ni, kta smbg marothon check up pregnant...start ngn 3rd check-up...

22 Dec 2010
okies check up kali ni ada cerita best nk bgtau...sblm tu..buat rutin yg biasa tu..result as per below :)

  1. Hb = 12.2
  2. Tekanan darah = 100/70
  3. Berat Badan = 69.6 kg
ermm..prkara menarik yg nk citer ialah berkenaan result no 3 tu...huhuhuhu...kn dh ckp tak suka bla timbang...mmg sgt terkejut, dlm ms 1 bulan naik smpi 4.6Kg...apa lagi, time jmp Pn Misi...dia pn memulakan la ceramah ttg pemakanan seimbang ms mngandung..nasib baik gula dlm darah, tekanan darah suma ok...lau gula tinggi..sure la aku kna minum air gula yg pekat tu..so far, aku masih blum di suruh minum air tu...senior2x kata suma cm nk muntah...errkkk..ya ka???ermmm..harap2x aku takyh la minum ayaq tu..

Pn Misi kata, aku kna control apa yg aku akn mkn..brlemak suma kna reduce, byk minum ayaq masak, minum susu, buah-buahan, sayur-sayuran...bla..bla..bla...sbb baby first ni..Pn Misi takut nanti bb besaq...ssh nk deliver katanya..kang tak pasai2x nanti kna operate...ermm..logic jgk..trus brazam tuk control mkn...(tp lps check up..terus beli nasi goreng ayam sambal...huhuhu...)

cm biasa lps abis sesi "beramah mesra" ngn Pn Msis, maka p la bhgn farmasi...continue mkn ubat yg sama..yg 4 jenis tu...bla akk tu ty..confident ja jwb abis..padahal yg asid folik ja tinggal skitt...yg lain2x byk lg...hheheheh...

okies..kta check plak 4th check up ae :)

18 Jan 2011
okies tuk check yg keempat ni..sepatutnya aku dtg 19 Jan 2011...tp disebabkn aku ada meeting yg mmg tak dpt dielakkn..maka, trpaksa la aku call KKGP dan mnta tuk dtg check up ptg pd 18 Jan 2011..seb baik dorang faham and bg dtg...jd, aku trus amik time off dan blk umh..kejut En Suami (yg kebetulan keje shift mlm...tuk antar isteri terchinta dia ni ke KKGP)

smpi ja..aku cm trkejut skitt..asal cm tak ramai org ja ni??ruper2xnya kata Pn Misi, waktu ptg mmg tak ramai sgt...la..ya ka??lau cmtu...aku dtg ptg ja la..lps ni..sonang skitt..lps tu, trus blk rest kt umh...hehehehe..

so aku pn buat rutin yg biasa tu..smbl doa2x semoga mesin penimbang tu menyebelahi aku..agar result tidak la naik trlalu byk...result as per below :)
  1. Hb = 11.9 (masih gud kata Pn Misi..maintain)
  2. Tekanan darah = 110/60 (yg bwh agk rendah...)
  3. Berat Badan = 71.3Kg (naik la 1.7kg drp dulu...so tak kna la ceramah, sbb tak naik mndadak..hehehe..selamat..terima kasih En Penimbang :) )
ok, ms jmp ngn Pn Misi, dia ty aku...awat dok sok sek, sok sek idung aku ni...selsema ka?aku jwb ya..pastu dia nk refer aku ke doc..tp aku ckp...takpa la...tak teruk sgt..so, just beramah mesra ngn Pn Misi ja..dia kata kesihatan aku sgt memuaskn..cuma time dia nk scan, tuk dngar jantung baby..dia kata cm tak dngaq sgt...erkkk???apa kh maksudnya Pn Misi??dia kata..tadak pepa..normal..mgkin baby brgerak2x, jd dia tak dpt detect jantung baby...ermm..aku dh start risau..aku trus plan nk g scan bb cepat2x..nk tgk bb ok atau tak..sekali lg ty Pn Misi..dia still kata ok..jgn risau ya..smbl senyum2x...katanya normal..sbb aku br msk 5 months...tp aku still ada rs kerisauan...

then lps g farmasi amik ubat and continue mkn ubat yg 4 jenis tu...En Suami trus bwk aku g mkn..nasi ayam lg..(cm menu wajib plak lps check up..heheh..)..then aku cerita kt En Suami pasal jantung bb..dia ty..rs cm gerak2x tak?aku ckp time ni lom betul2x rs lg...then, km decide tuk g scan bb lg 2 weeks...ermm..tp aku cm tak sabaq plak..En Suami, cuba tenangkn hati aku, ckp..is ok..lau rs len mcm..trus kta g specialist...then aku pn ok la..

p/s : Ya ALLAH..semoga bayi dlm kandungan ku ini selamat....amin...

Saturday, January 29, 2011

Marothon Cerita Pasai Check up Pregnant (1st & 2nd Check up)

actually mmg dh lama nk tulis dlm blog pasai experience ni...tp asyik brtangguh ja..pastu cm malaih bebenor nk buka laptop and menaip..tp bla memikirkn, mn la tau..bla ank aku dh besaq..leh la share ngn dia pngalaman2x ni...ntah time tu ada lg ker blog ni tak sure la..tp leh jd bahan sejarah tuk tatapan anak2x..hehehe :)

ok la..aku start ngn first check up aka buat buku pink :)

26 October 2010
okies...slps disahkn pregnant 6 weeks...aku tnggu smpi aku confirm 8 weeks br aku g buat buku pink ni..dorang kata buku pink ni kna buat @ istilahnya kna buka..sbb lau tadak buku ni..Gov Hospital tak mau layan tau...wlupn kta check up kt swasta...tp kta kna buat buku pink ni...sbb lau ada emergency...sure dorang akan foward to hospital gomen jgk..lau tadak buku ni dorang takkn layan...lau layan pn..sure bebel2x...huhuhu...jd jgn jd mangsa ya...baek cpt2x buat...bkn ssh pn....jd, aku pn p la buka buku pink ni kt Klinik Kesihatan Gelang Patah..dekat ja ngn umh aku..tp probnya...parking dia sgt la limited..jd, stp kali aku kna g check up aku akn pastikn En Suami terchinta yg antar...heheheh...okies  tgk buku pink yg chumeell ni...byk data and info tau dlm ni..

aku panggil buku pink, tp nurse panggil buku merah...ermm...korang rs, pink @ merah?heheh...

okies..prosess pertama kali check up dan buat buku ni..agk lama..lgpn normal la kn..gomen clinic ni..mmg ramai org...tp dia dh dedicate kn hari selasa ngn rabu HANYA utk ibu dan ank ja..jd, leh la jmpa kgkwn seperut ngn anda...okies program pd pg itu :
  1. amik tekanan darah
  2. timbang berat badan, aktibiti plg aku tak suka..sbb tak sanggup tgk jarum timbang tu keep brgerak ke kanan...huwaaa...
  3. aku kna amik darah satu tiub cmtu...
  4. heck air kencing 
  5. ucuk amik darah lg..tp kt hjg jari ja..ni utk tgk HB dlm darah kta..(item 1,2,4 & 5 adalah wajib stp kali check up...) 
  6. jmp Pn Misi...ms ni lama skitt..sbb dia check perut, check satu badan..drp atas smpi bwh...hehehhe...pastu dia interview kta..sbb dia nk tulis dlm buku pink tu..then dia update rekod kta dlm database dia...jd, nama aku sudah berada dlm database Klinik Kesihatan Gelang Patah yer... :)
okies..slps mndgar ceramah pemakanan sihat dan ceramah pasal pnjagaan payudara utk ibu mengandung...maka Pn Misi (ooppss nama dia Misi Rogayah) pn melepaskn aku...hehehe...so lbh kurang kul 11 lbh..aku dh leh blk..dia bg asid folik tuk di makan..ni bagus tuk baby tau... :)




24 November 2010
ni aku pnya second check up..kra dh 3 bulan atau 12 weeks aku pnya pregnancy....check kali ni pn agk lama..sbb aku kna check gigi skali..okies first cm biasa la..buat item 1,2,4 &5 sprt diatas..sbb dh tahu..jd, bla Misi panggil.."okies ibu2x ngandung leh timbang..." maka aku pn bgn dgn cergasnya ke tmpt penimbang tu...heheh...
  1. Berat Badan = 65kg (masih bleh diterima)
  2. Tekanan darah = 120/80 (bagus2x...)
  3. Hb = 11.1 (ni Pn Misi puji tau..dia kata gud2x...suh maintain cmni...)
lps suma tu..aku g check gigi dulu...ramai jgk org..tp aku cool ja..sbb aku yakin gigi aku ok..wlupn aku dh mula rs cm gigi geraham aku belah kanan ni cm dh trhakis...sbb aku jd malas nk minum susu..padahal sblm preganant, susu tu one of faveret drink aku tau...okies..lps jmp doc cina yg cute...dia check dia kata ada satu lubang and yg memalukn..dia kata..gigi aku ni dh byk plak..dia suh p cuci...huhuhu..mmg dh lama pn tak p cuci gigi and melawat doc gigi...baek..aku akn buat secepat mgkin...heheh...

then, aku kna jmp doctor...sorang doc India..namanya Indrani...perghh..aku rs aku mmg 1 Malaysia..hehehe...Misi (melayu), doc gigi (cina), doc sakit puan (india)...mmg meriah...hehehe..then doc ty..."first baby yer?" aku jmb dgn cergas.."yess doctor..."..dia ty lg.."penah buat scan?"aku jwb "lom"..then dia suh Misi bantu aku, baring atas katil dan dia scan perut aku...yg lom nmpk besar lg...pastu kt skrin tu..trus aku nmpk ruper baby..yg time ni still org panggil fetus...sgt aktif tau...dia gerak2x kiri, kanan, kiri, kanan...aku trus rs nk nangis...seyes..ms ni rs sgt besar kekuasaan ALLAH tu...Alhamdulillah ya ALLAH..krn Engkau mmberi aku anugerah ini...disbbkn terkejut, excited..aku lupa nk mnta doc tu print...tidak leh tnjuk kt En Suami...doc kata bb sihat dan cergas..cuma uri aku kt bwh..katanya nanti uri tu akn gerak ke atas...cuma time ni mmg tak leh angkat bnda2x berat..takut bleeding..lau bleeding cpt2x g klinik atau hospital yg brdekatan...baek..segala urusan angkat mgangkat..aku serahkn pd En Suami yg gagah perkasa..hehehe...

pastu doc terus tulis senarai ubat yg kna makan..4 jenis sumanya...p amik kt farmasi...akk kt farmasi tu yg terangkn...
  1. ada ubat kaler cokelat pekat, namanya F.Fummerate (ni utk bg tambah darah..sbb skang darah sudah dikongsi brsama baby..)
  2. Acid Folic (tuk tumbesaran baby..specific tuk prkembangan otak baby..WAJIB amik..jgn tinggal)
  3. Vitamin C
  4. Vitamin B Complexs..
lbh kurang kul 11 lbh jgk abis...pastu trus p beli lunch and siap2x nk msk keje...sbb aku amik time off...sblm tu smpt call En Suami..cerita pasal doc dh scan baby..dia trkilan..sbb dia nk tgk jgk..dia ty nape tak print..aku ckp aku trlupa..sbb excited first time tgk ada sst dlm perut ni..En Suami trtawa dan ckp "takpa la syg..nanti kta scan jantina baby..kta g sesama ae..."oopps...nk citer jgk..En Suami tak dpt amik time off, jd aku kna la g check up sndiri disamping memantapkn skill memarking keta aku...heheh...

perghh...pjg lebar entri kali ni...brhenti dulu..aku smbg lain kali :)

p/s : This journey is very interesting and unforgettable....Ya ALLAH...Alhamdulillah atas kurniaan ni...semoga aku tabah tuk hadapi stp dugaan...semoga bayi dlm kandungan ku ini, mmbesar mnjadi ank yg soleh, sihat, kuat, cergas, sempurna dan cukup sifat...Amin..

Wednesday, October 27, 2010

Jgn sebut@mengata..terlintas dlm hati pn jgn...

ermm..musti konpius kn nape tajuk ni kn??pa kata aku bg situasi skit...penah tak ttiba tgk muka member ada jerawat..pastu kta tegur.."uits besarnya jerawat dia..." tp tegur dlm ati jer...pastu tak lama lps tu..timbul seketul kt muka kta...huhuhuhu...mesti pernah kn???kn??? :).....

tu la maksud entri aku kali ni...kkdg yg plg slalu trjadi, bla kta tegur dpn2x...amik cth yg sama sprt diatas jgk..."uits..besaqnya jerawat hg..."tunggu la tak lama lps tu..sure dpt seketui...tp apa yg aku nk share kt cni ialah...aku pnya experience...lau aku brkata dlm hati pn..sure bnda tu jd blk kt aku...huhuhu...bla fikir2x blk scr mndalam...terasa yg ALLAH Maha Penyanyang...sbb ALLAH slalu mngajar aku scr terus...mnjadikn aku slalu brfikir sblm nk tgk dan mngata bkn2x...tp...aku hanya manusia...kkdg trlepas jgk...wlupn ALLAH tak putus2x membantu dan mmberi pngajaran terus kpd aku dlm hal ni....

jd, sejak disahkan pregnant ni...aku ttiba jd takut plak..lau buleh cm takmau jmp org..takut satgi aku dok tringat dan trkata yg bukan2x plak...shuhuhuhu...sgt takuttt....bak kata ofismate aku...dia plan lau dia kawen and ada anak..dia nk brhenti keje...sbb dia takut cmni la..takleh control kata2x...pastu dok melepak ngumpat org...ermmm...suma tu tak baik tuk baby...sbb baby leh dngar..lau buleh..biar la baby tau prkara2x baik ja...

p/s : Ya Allah..semoga aku akn sntiasa mnjg tingkah laku, percakapan, dan perbuatan aku..bkn utk baby sahaja...tp utk mnjaga hubungan sesama manusia juga....Amin...selit skitt....baby sudah 8 weeks :)

Sunday, October 17, 2010

Alhamdulillah...Syukran Ya ALLAH...

Alhamdulillah..itulah kalimah yg trbaik rsnya tuk dilafazkn...slps menunggu selama 10 bulan...akhirnya...penantian tu akan menjadi kenyataan...tp masih trlalu br tuk dinyatakn..tp mgkin sbb aku teruja...nk cerita2x kt kgkwn takut ada hati yg terluka..mgkin kegembiraan kita, adalah kesedihan org lain kn???jd, aku biarkn ja En Suami yg excited...aku???bkn tak excited...lau bleh nk cerita to the whole world..tp, byk ati kna jg kn??...lgpn masih br...jd, better dediam ja..bak kata Mas, biar dorang tahu, bila dorang nmpk fizikal kta berubah...then dorang dh faham....hehehehhe...

erkkk..apa yg aku dok merepek kt atas tu??hehheh..k, straight to the point...actually...aku telah disahkan pregnant 6 weeks....Alhamdulillah....sgt2x brsyukur atas kurniaan ni..tp sblm nk tau aku prengnant ni...byk kejadian kelakar telah trjd..sorry la baby ya..mama ngn papa mn ada experience suma bnda ni..hehehhe...suma kejadian brmula, bla aku telah melepasi hari 37 dlm cycle period aku...ms lps hari 34 pn aku dh excited nk g check...tp aku janji ngn diri sndiri..jgn dulu...sbb aku pernah cycle 37 hari...jd, aku brsabar dan tak ckp pepa pn pd En Suami...then bila melepasi 37 hari...En P tak dtg jgk..aku dh excited...sbb aku dh tak sabar...jd, aku bgtau En Suami yg period aku lewat seminggu (aku kra ikut cycle 34 hari, sbb bln sblm tu 34 hari...)..aku ajk En Suami beli pregnancy test bla dia free..jd, lps abis keje ari senin (11/10/10)...km pergi la Jusco tuk mkn..aku dh trlupa pasal nk bli bnda tu..ttiba En Suami ty...nk bli kt Jusco atau Watson?aku ttiba jd nervous...erkkk...spontan jwb Watson...sbb watson tak ramai org..tak segan sgt...(ntah pepa aku ni kn...dh jd bini org pn still rs malu..lau bnda tu haram wajib la rs malu kn???hhehehe..) ntah la..prasaan brcmapur2x tym tu...padahal br nk p beli pregnancy test ja...

then..dok belek2x ngn En Suami..yg mn best tuk dibeli..ada yg rega smpi RM30 lbh..ada gak semurah RM8...ermm..jd, bla aku dok bc, belek2x stp kotak...maka aku rs, elok la aku amik tgh2x..hehehe..jd, aku amik la yg rega RM11...watson pnya brand...lps bayar, cm biasa mamam la kt Secret Recepi, sbb mmg dh lama nk mamam tomyam kung dia yg sedap giler tu...heheheh...sok pgnya, selasa (12/10/10)...lps solat subuh, sblm mandi nk p keje tu...aku pn dgn nervous dan trkial2xnya buat la pregnancy test tu...tnggu brapa seconds ntah sprt yg trtulis kt kotak tu...aku dpt tgk air k*****g tu brgrak...pastu....2 lines????terang la jgk..aku tnggu lg, kot2x dia ilang ker..then maitain ja 2 lines..trus tgk kotak...dia ckp...2 lines = positive = pregnant...ha?????betui ka???aku trus tnjuk kt En Suami...dia ty blk...2 lines maksudnya apa?aku tak mampu brkata2x..aku tnjuk kotak ja..pastu dia ckp..yer ker??sbb 2x org mmg excited..jd, km decide..mgkin mata km ja yg nmpk 2 lines...last2x decide..g check kt clinic la...

kebetulan aku kna jg HR Help desk, yg mn mmg dekat ngn clinic PTP..bla aku call, Marion ckp doc Geetha yg duty..apa lg...aku trus g clinic..bwk ING card ja...smpi sana..bla jmp doc..dia snyum ja..dia ckp, lau dh buat tu, bla ada 2 lines maksudnya betul la tu..tp aku still ragu2x...jd, doc kata, ok kta test ae...sekali lg aku test...Marion la yg buat..hehhe...pastu mmg sah 2 lines...doc trus ty, bla last period..aku ckp tak ingat..aku cuma ingat last month, aku start dtg bulan pd 01 Sep 2010..then doc Geetha snyum lg...Dear Q, that is the day we call last period, which is mean first day period come...ooooo...heheheheh..tu ja yg mampu aku kata..mn la aku tau..aku start kra period aku pn lps aku kawen...tu pn sbb kgkwn aku suh kra..senang nk plan katanya...truk betui aku ni kn??huhuhu..jd, doc pn ckp..ermm..dh 6 weeks Q...aku trus brsyukur..sgt2x brsyukur...disbbkn doc ni mmg aku kenal..so dia leh kautim la..dia bg aku vitamin dan aku takyh bayar..mmg lau kna bayar pn aku utang dulu la..sbb aku tak bwk duit..heheheh..

ruper2xnya...pregnancy test tu kna bayar 15 hinggit...jd, yg ni mmg aku utang..malu sungguh pd Marion..pastu trus tepon En Suami dan bgtau dgn penuh excited...pastu janji ngn dia jgn citer dulu pd famili dan kgkwn..sbb still br...ttiba, dia yg bgtau kgkwn dia..huhuhu...bla aku ty dia..dia ckp dia excited...ermmm..ok la..aku tak leh la nk halang...kang dia tak excited, aku plak yg kecik ati...hehehehe...ermm..pasal utang tu..hari rabu br En Suami p bayaq...hehehheh..lawak sungguh..mn la aku tau bnda tu ING tak cover..nk ty gak sblm g..tp takut kang kecoh, suma tau...last2x....sok g keje hari rabu...ramai gak yg dah tahu...hari jumaat, satu dunia jd tahu..sbb En Suami p publish kt wall FB dia...ermmm....nk larang dh tak smpt...sbb dia dh tulis..bak kata Mak aku..mmg la dia excited lbh..sbb tlah mmbuktikan yg dia HERO...hehehehe...mak2x...

jd, skang aku perlu jg kesihatan aku, utk baby dlm perut ni...sbb hemoglobin aku rendah...jd, aku kna mkn makanan tuk tambah darah..sbb aku tak mkn organ dalaman ni...(tp lau dh tadak lauk lain..aku sebat jgk la..lau leh pilih...aku tak makan la...), maka aku request en Suami beli buah delima...errmmm..cerita pasal buah delima ni..next entry ya...sbb dh pjg sgt ni..hehehehe :)

p/s : aku harap sumannya dimudahkn oleh ALLAH...semoga aku dpt melepasi stp fasa dlm prosess mgandung ni dgn penuh tabah dan sabar...semoga En Suami akn setia mmbri sokongan tuk aku...Ya ALLAH..tidak kra apa jua keadaan dan situasi ku..semoga aku sntiasa dekat pd mu...Semoga bayi dlm kandungan ku ini..mmbesar mnjadi anak yg soleh, mmbesar dgn sihat dan sempurna sifatnya...Amin...Alhamdulillah...syukran ya ALLAH...