31 Days Challenge by JDT blogger - Day 18 (Kenangan Manis)

1:46 AM

Salam semua...

Aduyaii..kena qada' tulis blog time cuti chinese new year ni..ehhehe..

Ok..utk tajuk kali ni..tentang kenangan manis..ermm..byk jugak kenangan manis ni..ada yg sampai tahap diabetis klu dikenang..hehehe..tp utk kali ni..saya pilih kenangan dpt masuk kerja ke PTP.. (ehh..dpt offer keje pun manis ker?)jomm baca..harap tak bosan ya..

Masa sy belajar Human Resource Development di UPM..sy memang berazam utk score dan dpt anugerah dekan..alhamdulillah..ada la 3 sem dpt anugerah dekan..dan saya akan pastikan subjek elektif yg saya amik adalah subjek yg boleh membantu saya utk bekerja nanti..maksudnya yg ada related dgn course yg sy ambil..kenapa perlu saya buat cmtu??ok..meh nk cerita..sebenarnya..ramai org amik course HRD ni..tp klu kt company2x..org2x HR ni..selalunya org yg bekerja lama kt company tu..(sekarang saya tgh mengalaminya..dh 10 tahun lbh dah buat keje HR kt PTP..huhuhu)..jd pasaran kerja utk bbdk HRD ni sangat kecik..kami kena compete dgn graduate drp UiTM..UM dan UUM yg mmg dh terkenal dgn graduate dlm bidang HR..

So..masa sy dpt offer utk submit resume ke PTP..sy tak terangak2x..terus hantar..walaupun time tu sy tak tau langsung PTP tu apa..buat bisness apa..yg sy tau..PTP tu kt Johor..heehhe..so sy dapat panggilan utk attend interbiu di Pulau Pinang..ayah kerja waktu tu..jd sy ke sana guna public transport..alhamdulillah..sy berjaya dan kena attend second interbiu di Johor..gulpp..waktu tu br trpikir..jauhnya..selatan tanahair..dh la tu..utk second interbiu ni..km kena buat presentation and present kt top management PTP..masih sy ingat tajuknya.."how to sustain PTP as a port terminal"..serius mengelabah..sy rs..saya yg paling mengelabah buat presentation..siap ms brsembang2x dgn candidate yg lain..sy siap ingat syarikat Tiong Nam tu..syarikat buat biskut..hahaha..malu siott..mmg tadak knowledge lansung pasal logistik..

Alhamdulillah..finally kami yg selected sehingga second interview tu..rupanya mmg trpilih..ms second interbiu tu..rupanya nk perkenalkan kami pd chairman dan CEO PTP sj..masa dpt call dan terima offer letter tu..Allah saja yg tahu perasaan saya..bersyukur sangat2x dan happy yakmat..sbb sy belum konvo...tp dh dpt offer..ms sy ke Johor ayah amik cuti semata2x nk bawak saya..jd..bila dpt offer tu..rsnya tak sia2x la ayah amik cuti..dan sy joi PTP as Management Trainee..6 bulan sbg trainee..mcm2x kami belajar pasal port..drp zero knowledge pasal port and logistic..alhamdulillah..sekarang kira berpengetahuan la..klu nk sembang pasal port dan logistic ni..boleh la..ehehehh..

So tu la..antara kenangan manis saya..dpt offer kerja kt PTP dan dapat join program Management trainee..so ni gambar kenang-kenangan masa kami melawat Johor Port..sy yg tudung cekelat cair tu ya....(time ni keding ja..sekarang RIP to keding..hahahaha)



#jdtblogger  #31dayschallengejdtblogger

P/S : PTP juga tempat bertemu jodoh..eh2x..hehehe..
posted from Bloggeroid

You Might Also Like

0 comments

Support JDT Blogger