31 DAYS CHALLENGE BY JDT BLOGGER - DAY 8 (GAMBAR MAKANAN YANG SEDANG DIMAKAN)

9:58 PM

Salam semua...

ok untuk entri cabaran JDT Blogger kali ni, adalah tentang gambar makanan yg sedang dimakan..ermm..tp dalam entri ni tak menepati tema skitt, sbb ini adalah gambar makanan yang telah dimakan pagi tadi..huhuhu..harap dapat diterima oleh team JDT Blogger :)

ok, cuba tengok makanan ni..pernah makan tak???



ini namanya kuih getas..ok, saya memang tak pernah makan kuih ni sepanjang saya tinggal di Kedah, Terengganu dan Selangor..bila saya datang Johor..taraaa..diperkenalkan oleh Kak Ija (supplier breakfast kitaorang..hahhahaha..), terus saya jatuh cinta dengan kuih ni..ms memula ingat hash brown johor..heheheh..(ok..tak lawak pun..hahhaha)

saya mula makan kuih ni, bila Kak Ija bawak suruh rasa..lepas tu terus tersuka dan rajin tanya dia bila lagi nak bawak kuih ni..ayat power kak Ija senang ja.."ko buat sendiri la..senang ja buat kuih ni"..pfftttt..untuk chef macam kak Ija..semua benda senang..tp bg saya yang banyak masak kt kedai ni..ya ampunn..susah dong!!!.

ok, saya google sebab nak tahu cara pembuatan kuih sedap ni..ok, kuih ni dibuat menggunakan campuran tepung pulut dan tepung gandum, letak kelapa parut, garam, air suam, pastu dh uli jadi doh, goreng dan lepas siap goreng. sira dengan air gula...then..tara...siappp!!! :) (kalau setakat tulis resepi mmg sekejap ja siapp..cuba kalau buat..berkecah dapur..hahahhaha)

so, ceritanya pagi td saya makan kuih getas ni la..(takkna kuih ni ja breakfast???)ermmm..perut saya pagi2x mesti makan berat or breakfast like a king :)..kuih ni buat bilas ja..selepas saya belasah bubur nasi berlauk..hehehhe..

ok, rasanya sampai sini dulu..eh2x tengok2x balik, rupanya kuih getas ni masih ada balance sekeping yang saya belum abiskan..jadi saya mamam dulu ya..

see next entri...daaaa... :)

#jdtblogger  #31dayschallengejdtblogger

P/S : kurangkan manis dalam makanan, tambahkan manisan dalam senyuman :)

You Might Also Like

6 comments

  1. nyummmmm



    http://edrinazulkafli.blogspot.my/2017/01/day-8-gambar-makanan-yang-sedang-dimakan.html

    ReplyDelete
  2. suka gak kuih getas ni.. baca sambil meleleh air liur..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeheh..ingat hernee suka tepung gomak ja :)

      Delete
  3. dah lama xmkn kuih ni,,huhu

    done komen...
    jemput baca dan komen entry wawa
    http://www.wawaashiharaa.com/2017/01/31-days-challenge-by-jdt-blogger-day-8.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faveret wawa jgk ker?thanks sbb sudi komen kt blog kita ni.. :)

      Delete

Support JDT Blogger