BF dan keterujaan ku....heheheh...

9:06 AM

Perghh...tajuk tak agak2x kn???heheheh...tp nk citer jgk..sbb arini sgt excited...ingat nk post kt FB...tp malu plak rsnya..jd, tulis kt blog ja la..leh buat kenangan dan semangat di kemudian hari... :)

errmmm..apa yg BF2x ni???okies...BF ni ialah Breast Feed tau... :) sebut ja dh rs nk senyum...hehehe..actually lps kwn baik sy, Wan Nur Azah dan Akish deliver..dorang asyik dok citer pasal kebaikkn BF ni...jd, aku yg lom prengnant time tu..dh plan dh..lau ada rezeki pregnant, mmg plan nk BF scr ekslusif pd baby nanti...sbb byk kelebihan BF ni...yg plg utama, baby dpt khasiat yg sgt byk...mmg ALLAH dh bg yg trbaik drp susu ibu ni...lau tak..tadak la, org arab, zaman dulu2x sanggup antar dan cr ibu susuan, bg memastikn baby mndapat khasiat dan makanan yg trbaik... :)

jd, bla aku sah ngandung...maka, brmula la acara mgoogle, mmblog, dan mgadd mn2x web atau blog yg brkaitan ngn citer BF ni...semata2x nk dptkn ilmu ttg penyusuan susu ibu ni...kebetulan mmg check up kt gomen pnya klinik ja..dan awl2x ms buat buku pink pn, misi dh bg penerangan skitt pasal BF ni..jd, aku pn jd lg brsemangat....ditambah pula, bla tgk mak aku sndiri pn mnyusukn km 5 beradik, smpi 2 tahun...so aku rs, why not, aku buat prkara yg sama tuk cucu mak plak... :)

cuma, aku mgkin ada cabaran yg besar....sbb aku adalah golongan ibu2x yg bekerjaya..heheheh...so, utk merealisasikn impian ni...aku perlu la alat tuk bantu aku, supaya wlupn aku keje, aku still leh fully bg baby minum susu ibu..setelah brbincang dan brbahas dgn En Suami tercinta (yg pd mulanya agk ragu2x dgn keputusan aku ni...sbb..aku adalah seorang yg sgt ssh tuk mndisiplinkn diri dan suka jgk brtangguh keje...heheh...) akhirnya...En Suami setuju...dannn......km pn beli la MEDELA SWING tuk bantu aku pam susu di ofis nanti...so, kra cm buat stock tuk baby..jd, baby leh minum susu perahan yg mn still susu ibu...
so, pump tu br ja g amik td kt Fabulous Mum..tu yg teruja tu...heheheh...

hope semangat ni..tak mudah padam dan tak brhenti separuh jalan..org kata, lau kta berazam nk buat sst...better bgtau atau war2x kn pd org..supaya, lau trnmpk Fatimah Qamarina cm lupa ja nk pump susu tuk baby..bleh la dtg dan ketuk kepala dia..dan remind dia pd azamnya tuk bg baby menyusu susu badan sehingga 6 bulan dan diteruskn sehingga 2 tahun...

mgkin aku akn brdepan dgn byk cabaran....tp drp skang, aku dh kna start tuk positifkn diri...perlu buat perancangn yg rapi....harap segalanya dipermudahkn...amin..ermm...harap2x..impian dan azam ni trcapai...sbb mmg suma ibu nk yg trbaik tuk ank dia kn??so, aku pn sama...sbg langkah pertama dlm misi ini..ialah bg baby minum susu ibu, susu yg trbaik dan susu yg byk khasiat...semoga ank ibu ni...sudi tuk minum susu ibu ya... :)

p/s : Ya ALLAH..kau mudahkn lah urusan ku untuk menyusukn bayi ku selama 2 tahun dan kau berikanlah rezeki susu kepada bayi ku...amin....

You Might Also Like

2 comments

Support JDT Blogger