Dimanakah berat badan anda dibahagikn????

10:17 PM

setelah bersawang2x blog ni..maka sst perlu dilakukn...huhhhuh...adk2x aku pn dh komen.."angah..awat hg malaih sgt nk update blog hg tu...""hg tulis simple2x ja..janji update.."dan mcm2x lg...dlm ati aku jwb..pembawakan kot...heheh..ttiba salahkn baby..cian baby..actually ibu dia mmg malas drp mula... :)

okies2x..stop bebel pasai malaih...mari kta ke tajuk yg trtera (ayat sgt skema kn???heheheh...)...tajuk ni sgt ssi ngn situasi aku skang...iaitu "BERAT BADAN BERLEBIHAN"...skang ni usia kandungn bakal mncecah 8 bulan..kra 13 Apr ni..genap la 32 minggu atau 8 bulan...tp berat bdn 80kg...huhuhu..Pn Misi sgt caring pd aku...slalu suh aku amalkn diet seimbang + bebel2x manja kt aku...dia advice suh kurangkn nasi..tp nk avoid nasi tu sgt la susah..kn dh ckp awl2x aku org kedah...lau tak mkn nasi...rs cm tak support negeri kedah sbg pngeluar beras no 1 di malaysia...(cewaahhh...masih mncuba cover diri yg mmg tak leh kontrol nafsu mkn...heheheh...)

ermm..hasil pmbacaan dlm majalah mami&baby keluaran Apr, buat aku rs sedikit brsemangat tuk berusaha mngembalikn berat asal lps deliver...dia ckp, pmbahagian berat bdn sewaktu hamil adalah sprt berikut :


  1. berat bayi = 3-4 kg
  2. plasenta = ½ - 1 kg
  3. peningkatan jum cecair = 1 - 1½ kg
  4. peningkatan jum darah = 1½ - 2 kg
  5. cecair amniotik = 1 kg
  6. rahim yg mmbesar = 1 kg
  7. breast yg mmbesar = ½ - 1 kg
  8. simpanan lemak & protein (pnting tuk laktasi) = 3-4 kg
jd, lau refer kt atas...sbb aku pn br nk msk 8 bulan..kra kta amik calculation mudah...aku amik suma yg plg rendah la...
so total berat = 3+½+1+1½+1+1+½+3 = 11.5kg...
ermm..berat aku skang 80kg...
jd, 80kg - 11.5kg = 68.5kg...

ermmm..kranya tak la aku naik byk sgt...sbb berat normal sblm pregnant adalah 63kg..kra naik 5.5kg ja..yg lain2x mmg sbb pregnant...hehehehe...(see...aku cuba tuk cover lg...padahai ada ja, org yg naik skitt giler..ni aku dlm ms 8 bulan..naik 5.5 kg???wahhh...sgt meriah gitu...)

hehehe...actually aku ada skitt risau...sbb takut tak muat nk pki baju nk msk ofis blk nanti..sbb baju pregnant tak byk pn..lau berat bdn tak turun...dh satu hal nk kna mnshopping bj br lg...huhuhu...aku skang sgt cuba tuk brbelanja scr berhemah ni...hope dpt la blk ke berat asal...jd, ms tempoh brpantang tu..harus la dijaga betul2x...bla ckp cmtu ngn mak...mak gelak ja...dlm ati dia, mesti kata..."buleh ka ank aku sorang ni..."hehehehhe...

okies la..stop dulu...nanti update lg..sbb byk citer ni..aku dh mula list any idea yg ada tuk msk dlm blog ni..semoga lps ni bakal ibu ni akn active update blog dan share kisah2x pngembaraannya di sini :)

p/s : tak kisah la berat bdn cmna pn..apa yg pnting ank ibu sihat, mmbesar dgn smpurna dan cukup sifat...(sewaktu tulis blog ni...ank ibu kick2x...ibu sgt happy ok..Alhamdulillah ya ALLAH..atas experience yg sgt wonderful ni...Amin...)

You Might Also Like

3 comments

  1. haha... setelah bersawang ya? ni bukan sawang dah ni kira bapak sawang pun ada skali...

    ummm..lapan bulan dah noh...xlama dah r... aku doakan hang dan baby selamat2 adanya...hg dok kja lg ka? dok rumah ja lah... =p=p=p

    ReplyDelete
  2. hehehehe...tu la..smpi labah2x dh beranak pinak dh kt blog aku ni...hehehe...
    tu la..cm cepat plak kn??tima kasih pak su..(kata baby dlm perut...heheheh...)
    reja la...mn leh cuti...tak sabaq nk deliver sbb cuti 2 bulan..hehehe...weih hg blk ka?

    ReplyDelete
  3. 8buln dh ke?cepatnyee..bnyk2kn bjalan yer ibu.

    ReplyDelete

Support JDT Blogger