Kelahiran yang dinanti...15 Jun 2011..

10:13 PM

Fuhhh2x...berabuk sungguh blog ni..tuan tanah sgt pemalas nk buka blog ni...
out of sudden, ttiba datang niat nak menulis balik..so..kta start dengan entri yang terbiaq sekian la..tentang kelahiran yang dinanti...heheheh..

ok, actually nk cerita pasal pengalaman melahirkan first son..kenapa jadi kelahiran yang dinanti??sbb biasa la ank first kn..jd dia pnya excited tu tahap 10...heheheh...walaumacammana pun..bla dh jadi mak2x ni..semua anak sebenarnya ada kelebihan masing2x yang mampu membuatkan setiap mak akan ingat semua ank2x dia..itu mmg sgt pasti..sbb dh ada anak 3 ni..tiga2x adalah special..so untuk our second son and daughter, nanti ibu buat entri jgk..dun worry :)

ok, sepanjang mengandungkan Irfan Qayyim ni, mmg tak byk ragam. tadak morning sickness, kuat, sihat dan bertenaga..malah berat badan bertambah-tambah smpi last sblm deliver adalah 86kg..amik kaw...heheheh..masa ni en somi layankan ja nk mkn apa..boleh kata stp malam apa trlintas nk mkn..km akan p buat food hunt..

Memang awal-awal plan deliver harus di rumah mak saya di Kedah...sbb segan la nk lebih-lebih ngn mak mertua kan..klu mak sendiri nk manja2x tak malu sangat...heheh..so sy dinasihatkan oleh doctor utk balik masa minggu 38. sblm nk memulakan prjalanan jauh ni pn (gelang patah ke sungai petani) doctor siap pesan kt en somi, kena tau kt mn hospital terdekat..sbb klu sakit nk bersalin, kna la keluaq drp highway..hehehe..Alhamdulillah..sepanjang prjalanan blk tadak masalah..

kandungan mncecah 40 minggu pn saya masih belum ada tanda-tanda nk brsalin..so jmp doctor, dia extend lg seminggu..klu tak brsalin jgk, maka 14 Jun 2015 kena warded dan tomorrow morning2x blind, dorang akn induce baby utk keluar..sbb takleh dok lama2x dlm perut ibu..heheh..mgkin baby rs selesa sgt kot..so saya..mmg tak rs apa-apa..maka 14 Jun tu brsiap sedia la g hospital..smpi hospital sg petani petang mcm tu..sy terus di tahan wad..misi dok mai ty mcm2x, pastu dorang suruh rehat..sbb sok pg nk brtarung katanya..heheh..lps mkn malam, en somi, mak dan ayah pn balik..tinggal la sorang2x..oppss lupa nk ckp, start mlm tu dorang dh mula pasang alat nk tgk prgerakkan baby..yg ikat kt perut tu  ntah apa ntah namanya..jd mmg brbaring ja la..


ttiba..(ehhh..ada plak ttiba..hehehe..) dlm pukul 10.00 mlm cmtu..rs sakit sgt kt perut..mcm memulas-mulas gitu..diikuti dengan sakit pinggang yang teramat..rs nk nangis ja..sy brtahan ja..guling kiri salah, kanan salah..trlentang mmg lg la sakit kn..sesak nafas jap..pastu dlm pukul 1 cmtu dh tak tahan..sy tekan buzz/loceng (hentam ja..hehehe.) so misi mai..sy ckp sakit sgt2x ni..tak tau nape..misi kata dh smpi ms kot..sy ckp..oo rs cmni ae??misi gelak ja..sbb pngalaman pertamakn..jd misi bwk ke bilik rawatan..kt ctu dia memulakn prosedur yang ngilu lg mndebarkan..SELUK..huhu..trangkat juga B**nT*T..sbb sakit dan trkejut..misi kata jgn angkat rileks ja..huhuhu..pastu dia ckp dh buka 3cm dah boleh turun ke labour room..trkejut jgk saya..tp smpt kra mgkin dlm kul 6 pagi baby lahir la..sbb 1 jam 1 cm kn?..maka misi suh tukar baju, bg barang  beharga kt misi dan bg barang baby kt misi..pastu sblm tu smpt call en somi..dia yg sedang tidur trkejut ingat besok pg..rupanya baby tak mau diinduce..so en somi decide nk mai sorang takmau kacau mak ngn ayah..so sy serah tepon kt misi..maka berwheelchair la km ke labour room..ms ni sakit sgt..tp brtabah la..

dalam labour room, bukaan dh 6cm, doctor pecahkan air ketuban..rasa sakit terus kuat..doctor suruh tahan lagi..bila misi dtg check jantung baby, jantung dh drop..maka doctor decide untuk operation, lagi satu..baby dah telan najis..maka bergegas la dibawa ke labour room. misi panggil en suami untuk dpt pengesahan, masa disorong ke labour room, en suami sempat bertanya kenapa sy nk operate..aduiii..ms tu rs nk cekik ja en suami..dah la tgh sakit, dia lg tanya soalan cmtu..bukan sy yg decide..huhuhuhu..klu boleh mmg nak bersalin normal..sbb mudah jaga..tp nk buat cmna kan..kita hanya merancang, Allah yang tentukan..dh msk dlm labour room, gedebak gedebuk..lbh kurang 6.40 pagi..saya selamat melahirkan bayi lelaki yg comelll sgtt (anak sendiri..haruss lah puji...hahahaha)..disebabkan dia dh trtelan najis, maka dia dimasukkn ke NICU sekejap..so, hari kedua barulah bayi brsama saya..ms first time pegang dan susukan tu..ya ALLAH..perasaan yg sgt halus..yg tak dpt digambarkan..syukur sangat2x..hari ketiga dh boleh discharge, tp sbb baby ada kuning skitt, kena tahan kt wad dlm 2 hari lg..so hari kelima kami bwk balik baby utk jmp dgn tok ayah dan mak tok (cucu first belah keluarga saya..)..dan baby kiut miut itu..kami namakan DAING IRFAN QAYYIM..

Anak..semoga awak membesar menjadi anak yg soleh dan doktor yg bertaqwa..amin..

p/s : nanti ibu share juga tentang apa yg berlaku kepada awk..pd umur awk 7 hari..yang telah merubah seluruh cara pemikiran ibu dan ayah dan kami banyak belajar perkara2x baru slps hari itu dan sehingga sekarang..amin..

You Might Also Like

1 comments

  1. sila sambung ye..apa jadi mas a7 hari macam ingat2 lupa..

    ReplyDelete

Support JDT Blogger