Marothon Cerita Pasai Check up Pregnant (3rd & 4th Check up)

8:13 AM

okies...kali ni, kta smbg marothon check up pregnant...start ngn 3rd check-up...

22 Dec 2010
okies check up kali ni ada cerita best nk bgtau...sblm tu..buat rutin yg biasa tu..result as per below :)

  1. Hb = 12.2
  2. Tekanan darah = 100/70
  3. Berat Badan = 69.6 kg
ermm..prkara menarik yg nk citer ialah berkenaan result no 3 tu...huhuhuhu...kn dh ckp tak suka bla timbang...mmg sgt terkejut, dlm ms 1 bulan naik smpi 4.6Kg...apa lagi, time jmp Pn Misi...dia pn memulakan la ceramah ttg pemakanan seimbang ms mngandung..nasib baik gula dlm darah, tekanan darah suma ok...lau gula tinggi..sure la aku kna minum air gula yg pekat tu..so far, aku masih blum di suruh minum air tu...senior2x kata suma cm nk muntah...errkkk..ya ka???ermmm..harap2x aku takyh la minum ayaq tu..

Pn Misi kata, aku kna control apa yg aku akn mkn..brlemak suma kna reduce, byk minum ayaq masak, minum susu, buah-buahan, sayur-sayuran...bla..bla..bla...sbb baby first ni..Pn Misi takut nanti bb besaq...ssh nk deliver katanya..kang tak pasai2x nanti kna operate...ermm..logic jgk..trus brazam tuk control mkn...(tp lps check up..terus beli nasi goreng ayam sambal...huhuhu...)

cm biasa lps abis sesi "beramah mesra" ngn Pn Msis, maka p la bhgn farmasi...continue mkn ubat yg sama..yg 4 jenis tu...bla akk tu ty..confident ja jwb abis..padahal yg asid folik ja tinggal skitt...yg lain2x byk lg...hheheheh...

okies..kta check plak 4th check up ae :)

18 Jan 2011
okies tuk check yg keempat ni..sepatutnya aku dtg 19 Jan 2011...tp disebabkn aku ada meeting yg mmg tak dpt dielakkn..maka, trpaksa la aku call KKGP dan mnta tuk dtg check up ptg pd 18 Jan 2011..seb baik dorang faham and bg dtg...jd, aku trus amik time off dan blk umh..kejut En Suami (yg kebetulan keje shift mlm...tuk antar isteri terchinta dia ni ke KKGP)

smpi ja..aku cm trkejut skitt..asal cm tak ramai org ja ni??ruper2xnya kata Pn Misi, waktu ptg mmg tak ramai sgt...la..ya ka??lau cmtu...aku dtg ptg ja la..lps ni..sonang skitt..lps tu, trus blk rest kt umh...hehehehe..

so aku pn buat rutin yg biasa tu..smbl doa2x semoga mesin penimbang tu menyebelahi aku..agar result tidak la naik trlalu byk...result as per below :)
  1. Hb = 11.9 (masih gud kata Pn Misi..maintain)
  2. Tekanan darah = 110/60 (yg bwh agk rendah...)
  3. Berat Badan = 71.3Kg (naik la 1.7kg drp dulu...so tak kna la ceramah, sbb tak naik mndadak..hehehe..selamat..terima kasih En Penimbang :) )
ok, ms jmp ngn Pn Misi, dia ty aku...awat dok sok sek, sok sek idung aku ni...selsema ka?aku jwb ya..pastu dia nk refer aku ke doc..tp aku ckp...takpa la...tak teruk sgt..so, just beramah mesra ngn Pn Misi ja..dia kata kesihatan aku sgt memuaskn..cuma time dia nk scan, tuk dngar jantung baby..dia kata cm tak dngaq sgt...erkkk???apa kh maksudnya Pn Misi??dia kata..tadak pepa..normal..mgkin baby brgerak2x, jd dia tak dpt detect jantung baby...ermm..aku dh start risau..aku trus plan nk g scan bb cepat2x..nk tgk bb ok atau tak..sekali lg ty Pn Misi..dia still kata ok..jgn risau ya..smbl senyum2x...katanya normal..sbb aku br msk 5 months...tp aku still ada rs kerisauan...

then lps g farmasi amik ubat and continue mkn ubat yg 4 jenis tu...En Suami trus bwk aku g mkn..nasi ayam lg..(cm menu wajib plak lps check up..heheh..)..then aku cerita kt En Suami pasal jantung bb..dia ty..rs cm gerak2x tak?aku ckp time ni lom betul2x rs lg...then, km decide tuk g scan bb lg 2 weeks...ermm..tp aku cm tak sabaq plak..En Suami, cuba tenangkn hati aku, ckp..is ok..lau rs len mcm..trus kta g specialist...then aku pn ok la..

p/s : Ya ALLAH..semoga bayi dlm kandungan ku ini selamat....amin...

You Might Also Like

1 comments

  1. terima kasih encik penimbang? haha


    amiin... smoga semuanya baik2 dan penub dilimpah barakah dari allah

    ReplyDelete

Support JDT Blogger